10 indicatori pe care să-i urmărești atunci când îți monitorizezi flota prin GPS

12header-business

Orice companie care deține un parc auto propriu este permanent în căutare de modalități de a îmbunătăți eficiența acestora, de a reduce costurile și a elimina riscurile. Monitorizarea prin GPS este un instrument excelent pentru atingerea acestor obiective atâta timp cât se urmăresc și se interpretează corect datele colectate.

Mai jos găsiți câteva date-cheie furnizate de către soluțiile complexe de monitorizare a flotei care vă pot face parcul auto mai sigur și mai eficient:

  1. Viteza de deplasare

Sistemele GPS de urmărire a flotei sunt o modalitate foarte bună de a monitoriza comportamentele conducătorilor auto, în special viteza lor maximă de deplasare pe drumurile principale și în special pe cele secundare. Dacă observați că un conducător auto depășește în mod constant viteza maximă admisă în condiții de siguranță pentru un anumit drum, puteți lua măsuri astfel încât atât mașina cât și șoferul să fie în siguranță.

  1. Consumul de carburant raportat la numărul de kilometri parcurși

Numărul de kilometri pe care un vehicul i-a parcurs vs consumul de combustibil raportat este unul dintre cei mai importanți indicatori de urmărit. Un consum mare poate fi un indiciu fie pentru conducere agresivă, pentru probleme la vehicule și nu în ultimul rând pentru furtul de combustibil / fraude făcute de către conducătorii auto.

  1. Total kilometri parcurși

Uzura este una dintre problemele cu care se confruntă orice flotă auto. Cu cât un vehicul parcurge mai mulți kilometri, cu atât uzura crește. Posibilitatea de a vedea defalcați kilometrii parcurși de un vehicul în km în interes de serviciu și km efectuați în interes personal face posibil un control mai riguros și dă posibilitatea managerului de flotă de a limita km din ultima categorie.

  1. Reviziile realizate la timp

Important este ca toate reviziile să fie făcute la timp, iar evidența lor poate fi ținută foarte simplu prin intermediul modulului de Management al Documentelor. Mai mult, se pot seta alerte automate care informează managerul de parc auto atunci cand urmează o revizie sau o verificare programată.

  1. Temperatura din compartimentele frigorifice

Pentru flotele care utilizează camioane frigorifice, nivelul temperaturii de refrigerare este o informație foarte prețioasă. Știind ce temperaturile au fost într-un camion frigorific pe tot parcursul unui transport se poate foarte ușor demonstra conformitatea cu standardele impuse de industria alimentară sau farmaceutică, eliminând astfel situațiile în care marfa este refuzată.

  1. Distanța de frânare

Cât timp durează ca unul dintre vehicule să ajungă de la 50km/h la 0 km/h? Acesta este un indicator important în special pentru vehicule de clasă comercială. Distanțele mai lungi de oprire pot indica o problemă la sistemul de frânare, la roți sau chiar un comportament neadecvat al șoferului. Toate acestea trebuie să funcționeze optim pentru a maximiza siguranța mașinilor și a șoferilor.

  1. Timpul de mers în gol

Cât timp petrece fiecare vehicul din flota stând cu motorul pornit? Timpul de staționare excesivcu motorul pornit poate genera costuri inutile datorită  consumului combustibil și a timpului petrecut de șofer în mașină fără a oferi o rentabilitate a muncii. Urmărind cât timp petrece fiecare vehicul în staționare cu motorul pornit (și unde) puteți identifica și evita costurile suplimentare.

  1. Timpii de repaos

Chiar și cei mai dedicați și buni șoferi trebuie să respecte timpii de odihnă. Raportul de pontaj al aplicației TrackG oferă informații legate de timpul de pornire și cel de oprire al motorului cât și timpul dintre cele două operațiuni. În baza acestor informații vă puteți asigura că șoferii dumneavoastră nu încalcă reglementările legale cu privire la timpii de repaos.

  1. Foile de parcurs

Pentru companiile cu un parc auto mare, realizarea acestor foi de parcurs, lunare sau zilnice poate fi o adevărată durere de cap. Cu ajutorul datelor obținute prin echipamentele de monitorizare prin GPS, acestea se pot genera automat pe fiecare vehicul în parte.

  1. Accelerări sau frânări bruște

Există unele situații în trafic în care un șofer este nevoit să accelereze sau să frâneze brusc, însă cand aceste manevre se întâmplă frecvent, sistemul de frânare este solicitat la maxim și riscul producerii unor evenimente nedorite crește exponential. Acest comportament poate fi ușor identificat prin accesarea Modulului Comportament Șofer și ulterior corectat.

Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pe care o soluție complexă de urmărire a flotei prin GPS le oferă și pe care ar trebui să le urmăriți în cazul în care doriți să sporiți siguranța și să creșteți eficiența parcului auto.