Când și cum își vor recupera cei peste 1 milion de români banii plătiți pentru taxa auto?

Eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie 2017 a avut două efecte nedorite: au explodat înmatricularile de mașini second-hand, România riscând să se transforme într-un cimitir de rable, și a disparut posibilitatea ca românii care au achitat taxa auto să și-o recupereze.

27taxa auto

 

Cum s-a intamplat acest lucru?

 

Omisiune sau nu, odata cu eliminarea timbrului de mediu, de la 1 februarie, a fost practic abrogata si procedura de inapoiere a banilor platiti de proprietarii de masini, potrivit unui raspuns trimis de ANAF unei solicitari Ziare.com.

Procedura de rambursare a taxei auto era bine reglementata. Cei care platisera taxa puteau sa depuna o cerere la Fisc pentru restituirea banilor, iar acest lucru urma sa se faca esalonat pe o perioada de 5 ani.

Acum, desi exista o procedura legala, un milion de romani asteapta ca Guvernul „sa gaseasca o solutie” pentru rambursarea banilor pe care statul i-a luat in mod ilegal de la cetateni, incepand cu 1 ianuarie 2007 pana in prezent. Reamintim ca toate formele de taxe auto instituite de statul roman, inclusiv timbrul de mediu, au fost declarate ilegale de Curtea Europeana de Justitie.

In cei 10 ani de aplicare a diverselor forme de taxe auto, statul roman a adunat circa sase miliarde de lei pe care trebuie sa ii restituie.

Ce solutii a gasit pana acum Guvernul?

Primii care vor primi banii inapoi sunt proprietarii de masini care au dat statul in judecata, iar acest lucru se va intampla cel mai tarziu luna viitoare, spune ministrul Finantelor, Viorel Stefan, citat la Pro TV.

Nu sunt nici bani pentru despagubiri in urma hotararilor judecatoresti

Insa, potrivit raspunsului primit de la ANAF, in prezent, procedura restituirii banilor – atat a taxei, cat si a dobanzilor calculate pana la data platii integrale – se facea de la bugetul Fondului pentru Mediu. Insa, tot de la 1 februarie, „in acest cont nu s-au mai facut incasari ca urmare a eliminarii obligativitatii achitarii timbrului de mediu la inmatricularea autovehiculelor”, se arata in raspunsul ANAF.

Fiscul noteaza, in raspunsul trimis, ca, astfel, nu se mai pot face plati: „Mentionam ca din acelasi cont se restituiau si sumele reprezentand timbru de mediu pentru autovehicule stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive”.

În plus, cei mai multi dintre cei care au platit taxa in ultimii zece ani nu au mers in instanta, astfel ca mai au de asteptat pana sa primeasca banii inapoi.

Sursa : www.ziare.com