TrackGPS

Ce trebuie să știi despre programul RO eTransport?

Ce trebuie să știi despre programul RO eTransport?

10/07/2024
eTransport 2024

Programul eTransport, dezvoltat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), reprezintă un pas spre digitalizarea proceselor fiscale și creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale. Acesta introduce soluții digitale inteligente pentru gestionarea și controlul eficient al transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, naționale și internaționale. Programul este oferit gratuit de Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor și poate fi descărcat de pe platformele specializate.

Deși au existat numeroase adrese din partea operatorilor economici și furnizorilor de date telematice către Ministerul de Finanțe solicitând lămuriri cu privire la metodologia de raportare a noilor cerințe legislative, răspunsul a întârziat până în preziua intrării în vigoare a sancțiunilor. Așadar, de la 1 iulie, companiile de transport au fost puse în fața faptului împlinit: pot fi sancționate  pentru neconformitatea cu legislația eTransport. Amânarea acestor sancțiuni până la 1 ianuarie 2025 este aplicabilă doar pentru operatorii economici autorizați (AEO), aproximativ 300 companii, conform deciziei Guvernului României din 28 iunie 2024. Așadar, pentru restul de 41.000 operatori de transport se păstrează obligativitatea transmiterii datelor telematice către ANAF, fiind desfășurate controale în acest sens și chiar aplicându-se amenzi în cazul nerespectării reglementării.

Modul în care a fost aplicată legislația eTransport a stârnit nemulțumiri în rândul transportatorilor. Aceștia susțin că activitatea le este îngreunată în primul rând datorită lipsei unor clarificări esențiale cu privire la metodologia de transmitere  a codurilor UIT. De asemenea, monitorizarea și transmiterea datelor necesare în timp util necesită și resurse umane și tehnice semnificative, în special în cazul firmelor mai mari.

Obligațiile operatorilor de transport

Transferul datelor de poziționare

O componentă esențială a programului eTransport este obligația operatorilor de transport de a asigura transferul datelor de poziționare ale vehiculului pe tot parcursul traseului. Acest lucru implică echiparea vehiculelor cu dispozitive de telecomunicații, care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit.

Responsabilitatea declarării

 • Tranzacții interne: Obligația declarării revine furnizorului din România.
 • Transport internațional: Obligația declarării datelor revine destinatarului înscris în declarația vamală de import, expeditorului înscris în declarația vamală de export, beneficiarului din România, furnizorului din România sau depozitarului.

Vehicule cuprinse în programul eTransport

Monitorizarea în cadrul programului se aplică vehiculelor rutiere cu o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, care transportă bunuri cu risc fiscal ridicat, cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei. Acest aspect include atât transporturile interne, cât și cele internaționale, asigurând astfel o acoperire completă și uniformă.

Declararea transporturilor și categorii de bunuri

Livrările naționale și internaționale

În prezent, livrările naționale din România pentru categoriile relevante de bunuri sunt supuse declarării în RO eTransport și obținerii codului UIT. Începând cu 1 iulie 2024, această obligativitate se extinde la livrările transfrontaliere cu România pentru toate categoriile de bunuri, dacă depășesc cantitatea de 500 kg și/sau valoarea de 10.000 lei.

Bunuri cu risc fiscal ridicat

Bunurile cu risc fiscal ridicat, indiferent de destinație, trebuie să fie însoțite de un cod UIT. Acest lucru se aplică atât transporturilor interne, cât și celor internaționale, asigurând astfel o monitorizare strictă și constantă a acestor bunuri.

În categoria bunurilor cu risc fiscal ridicat intră următoarele:

 • Legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare
 • Fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni
 • Băuturi, lichide alcoolice și oțet
 • Sare, sulf, pământuri și pietre, ipsos, var și ciment
 • Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate
 • Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate
 • Încălțăminte, ghetre și articole similare, părți ale acestor articole
 • Fontă, fier și oțel

A fost pus în dezbatere un Proiect de Ordin pentru extinderea acestei liste, însă la momentul actual proiectul nu a fost aprobat.

Documentația și codul UIT

Conducătorii vehiculelor de transport trebuie să prezinte, la solicitarea organelor competente, documentele care însoțesc transportul de bunuri monitorizate prin sistemul RO eTransport, împreună cu codul UIT pus la dispoziție. Această măsură asigură documentarea și monitorizarea corespunzătoare a transporturilor, prevenind tentativele de fraudă fiscală.

Procedura de obținere a codului UIT

Pentru a obține codul UIT, operatorii trebuie să acceseze platforma SPV și să utilizeze semnătura digitală alocată de ANAF. Informațiile necesare includ locul și data de încărcare și descărcare, tipul mărfii, greutatea, valoarea, numărul camionului și punctul transfrontalier. Această procedură este obligatorie pentru mărfurile care depășesc o valoare de 10.000 de lei și/sau 500 kg.

Sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor eTransport

În nerespectarea prevederilor programului eTransport sunt incluse următoarele acțiuni:

 • Nedeclararea transporturilor în Sistemul RO eTransport.
 • Utilizarea codului UIT peste termenul de valabilitate.
 • Descărcarea bunurilor pe teritoriul României fără declarare, cu excepția celor pentru depozitare sau formarea unui nou transport.
 • Declararea unor cantități diferite de cele transportate.
 • Neactualizarea datelor privind vehiculul de transport.
 • Nerespectarea obligațiilor de declarare a transporturilor în sistem în termenul stabilit.

Aceste contravenții sunt sancționate cu amenzi de la 10.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoanele juridice, însoțite de confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Integrarea TrackGPS cu eTransport

În cadrul aplicației web TrackGPS poți regăsi o secțiune dedicată integrării cu eTransport, care va asigura conformitatea acțiunilor de transport cu legislația în vigoare. Acest serviciu este oferit gratuit clienților noștri, care dețin minim un echipament și abonament de monitorizare GPS activ.

Astfel, integrarea facilitează transmiterea datelor GPS către ANAF prin introducerea cu ușurință a codurilor UIT aferente fiecărui transport, precum și data și locația de început și sfârșit a acestora.

Pentru a beneficia de acest serviciu, clienții TrackGPS pot să ia legătura cu reprezentatul de vânzări responsabil, fie să creeze un tichet în platforma dedicată de Support TrackGPS, sau să trimită această solicitare la adresa [email protected].

De asemenea, în curând, această integrare va fi disponibilă și în aplicația mobilă TrackGPS, pentru un plus de accesabilitate!

Suport și informații suplimentare

Pentru facilitatea raportării, Autoritatea pune la dispoziția transportatorilor o serie de resurse și centre de suport:

Concluzii

Implementarea programului eTransport este o provocare importantă dar și un pas crucial în modernizarea și eficientizarea sistemului fiscal din România. Prin monitorizarea strictă a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, acest program contribuie semnificativ la reducerea fraudei fiscale și la creșterea transparenței în activitățile comerciale. Într-un context legislativ destul de incert, soluția optimă este ca operatorii de transport, furnizorii și destinatarii să fie pregătiți proactiv pentru respectarea reglementările impuse, care să le asigure continuitatea activității și evitarea sancțiunilor.

Categorii

Contact

"*" câmp obligatoriu

This field is for validation purposes and should be left unchanged.