TrackGPS

La tahografe noi, soluții avansate de citire

La tahografe noi, soluții avansate de citire

26/01/2024
Până la finalul 2024, cei cu tahografe analogice și digitale montate înainte de 2019 trebuie să le înlocuiască

Îmbunătățirile aduse de generația a doua de tahografe inteligente sunt de necontestat. Acestea se referă la înregistrarea automată a punctelor de trecere a frontierei și preluarea și stocarea cu mai multă acuratețe și pe un interval mai mare de timp a unui volum mare de informații. Toate acestea pentru monitorizarea eficientă a normelor de cabotaj și detașare a șoferilor. Un alt avantaj important al tahografelor inteligente de a doua generație constă în posibilitatea verificării de la distanță a autovehiculelor. Această posibilitate există prin intermediul sistemului DSRC (Dedicated Short Range Communication). Astfel, vor fi oprite pentru verificări doar vehiculele care prezintă nereguli. Există însă, motive de îngrijorare cu privire la disponibilitatea acestora. Din motive tehnice și de omologare, producția tahografelor inteligente a fost întârziată și nu va reuși să acopere cererea de pe piață. Acest lucru se întâmplă în contextul prevederilor Pachetului de mobilitate 1 al Comisiei Europene. 

Ce prevede Pachetul de Mobilitate 1 al Comisiei Europene din punct de vedere al echipării cu tahografe? 

Încă de anul trecut, mai exact începând cu 21 august 2023, Smart Tacho 2 este obligatoriu pentru vehiculele industriale de peste 3,5 t nou înmatriculate. Însă, din cauza lipsei disponibilităţii acestor dispozitive, unele țări europene au acordat o derogare care permite instalarea generației anterioare până la sfârșitul anului, cu obligația de actualizare ulterioară. 

Etapa a 2-a prevede ca până la 31 decembrie 2024, toate camioanele echipate cu dispozitive analogice sau digitale non-inteligente care operează în transportul rutier internațional de mărfuri, să adopte tahograful digital inteligent de a doua generație. De asemenea, începând cu 31 decembrie 2024 se aplică și prevederea privind păstrarea înregistrărilor la bord pentru 56 de zile. 

Etapa a 3-a va debuta pe 19 august 2025. De la această dată, va intra în vigoare adoptarea tahografului inteligent de a doua generație pe vehiculele echipate cu un tahograf inteligent versiunea 1, ce efectuează transport internațional. 

Ultima etapă începe la 1 iulie 2026. Atunci, și vehiculele cu MTMA între 2,5 și 3,5 t, din transport rutier internațional sau operațiuni de cabotaj, vor fi obligatoriu echipate cu Smart Tacho 2. 

La tahografe noi, soluții avansate de citire

Modificările legislative impuse de Pachetul Mobilitate 1 și mai cu seamă cele cu privire la retro echiparea cu tahografe inteligente încă generează controverse. Cu toate acestea, să nu uităm că Pachetul de Mobilitate 1 reprezintă inițiativa CE de a moderniza transportul rutier european. Prin aceste măsuri se dorește asigurarea unor condiții de lucru mai bune pentru șoferi, încurajarea concurenței loiale între furnizorii de transport și reducerea emisiilor de dioxid de carbon din transportul rutier.  

În aceeași direcție, viziunea TrackGPS este să devenim cel mai important furnizor de soluții inovative de management al flotei, care să contribuie la creșterea productivității, a siguranței, a conformității, să promoveze mobilitatea sustenabilă și un mediu mai sigur. În acest sens, am dezvoltat soluția Tacho Reader, versiunea 2, după ce anul trecut au fost implementate o serie de optimizări și îmbunătățiri. 

Care sunt principalele îmbunătățiri aduse soluției Tacho Reader? 

Interfață modernă de citire și interpretare a datelor din tahograf în aplicația web și mobilă 

Soluția Tacho Reader înregistrează și interpetează datele din tahograf  în timp real, prin intermediul platformei TrackGPS. Aceasta prelucrează informații cu privire la activitatea zilnică, timpul de condus, pauză sau repaus al fiecărui șofer. Datele analizate de platforma noastră sunt aduse direct din tahograf. Mai apoi, sunt organizate în perioade pentru o interpretare precisă și facilă. Se afișează timpii de condus, tipul și durata repausului, totalul orelor de condus în săptămâna curentă, săptămâna precedentă, cât și totalul celor 2 săptămâni. Se pot genera rapoarte despre activitatea zilnică sau săptămânală, cât și rapoarte cu privire la depășirile de viteză.  

Cu ajutorul funcționalității Tacho Mobile, se pot vizualiza datele de tahograf direct de pe telefonul mobil. Se transmit, în timp real, informații legate de activitatea și perioada de odihnă a șoferilor din flotă. În plus, se pot genera rapoarte detaliate în format electronic. 

Descărcare de la distanță a fișierelor .ddd 

Prin intermediul platformei Tacho Reader TrackGPS, fișierele .ddd pot fi descărcate de la distanță, fără costuri suplimentare. Administratorul poate seta recurența programului de descărcare pentru fiecare vehicul din flotă, cât și pentru fiecare șofer în parte.  Astfel, se realizează importante economii și se evită deviațiile de la traseu. Beneficiile rezultate se observă în cadrul termenelor de livrare și nivelului de serviciu oferit. 

Soluție de identificare a conducătorilor auto 

Prin intermediul cardului de șofer utilizat în cadrul tahografului, platforma TrackGPS identifică cu acuratețe șoferii. De asemenea, transmite, în timp real, activitatea acestora. În cadrul dashboard-ului Tacho Reader din aplicația TrackGPS, se pot vizualiza informații cu privire la vehiculul condus, statusul timpilor de condus/pauză/repaus, traseul pe care îl urmează și, poziția lui în timp real.  

Modificările legislative nu mai pot aștepta. De aceea, trebuie să le întâmpini cu cea mai bună soluție de citire și interpretare a datelor din tahograf. Cu ajutorul soluției Tacho Reader dezvoltată de TrackGPS, menținerea unui standard ridicat de conformitate devine mai ușoară ca niciodată! 

Categorii

Contact

"*" câmp obligatoriu

This field is for validation purposes and should be left unchanged.