TrackGPS

Gesturi simple pentru a reduce consumul de carburant

Gesturi simple pentru a reduce consumul de carburant

07/12/2022

Te-ai întrebat vreodată dacă există acțiuni simple, pe care le poți iniția rapid și care au efecte imediate asupra consumului de carburant? Răspunsul este mai aproape decât crezi. Anumite acțiuni, aparent banale, pot face diferența când vine vorba de nivelul combustibilului din rezervor. Comportamentul la volan și utilizarea optimă a motorului sunt doar doi dintre factorii care pot influența consumul, însă există și alte aspecte, mai rar menționate, care îți pot fi de ajutor. Așadar, iată o listă cu 5 pași esențiali pe care îi poți parcurge pentru economisirea resurselor.  

Oprește motorul când vehiculul se află în ralanti 

Cele mai noi modele de vehicule au deja încorporată funcția On/Off. Menținerea motorului pornit în perioadele lungi de așteptare este printre cei mai frecvenți factori care generează consumul de carburant ridicat, complet inutil. De cele mai multe ori, situațiile care cauzează acest lucru sunt staționarea prelungită la semafor, oprirea la bariera de cale ferată, sau chiar ambuteiajele. Următoarea dată când te regăsești într-un astfel de scenariu, amintește-ți să oprești motorul pentru a preveni consumul inutil de combustibil.

Ai grijă la stilul de condus 

Pentru șoferi, indiferent de vârstă și nivelul de experiență, există mereu loc pentru perfecționarea stilului de condus. În cele din urmă, obiectivul principal este reducerea incidentelor rutiere. Un stil de condus agresiv, cu frânări și accelerări bruște cauzează un consum nejustificat și crește riscul de producere a unui accident. Abordarea unui comportament conștient la volan se referă la menținerea constantă a vitezei și practicarea tacticilor de conducere preventivă (asigurarea distanței optime între vehicule), care elimină nevoia de a încetini sau opri brusc autovehiculul. 

 Utilizează o soluție de monitorizare 

Consumul de carburant este un element urmărit constant în special de către managerii de flotă auto. Dacă te regăsești în această categorie, implementarea unei soluții de monitorizare va avea beneficii vizibile imediat. Astfel, vei putea observa în timp real nivelul combustibilului din rezervor și variațiile acestuia. De asemenea, ai acces la rapoarte complexe despre consum, alimentări/realimentări, numărul kilometrilor parcurși, timpii de deplasare și staționare, consumul mediu, care îți vor oferi posibilitatea să iei deciziile corecte pentru flota ta. 

Asigură nivelul optim de aerodinamicitate 

Un factor care este rar luat în calcul când vine vorba de consumul de combustibil este aerodinamica vehiculului. Aceasta influențează tracțiunea mașinii și, implicit, efortul pe care îl depune motorul pentru a genera viteză. Pe lângă caroseria mașinii, un alt element care poate afecta aerodinamica este montarea portbagajului pe acoperișul mașinii. Te-ai gândit că acesta îngreunează mobilitatea mașinii, forțând motorul să consume mai mult carburant? De aceea, e bine să-l demontăm atunci când nu-l mai folosim.

Limitează utilizarea aerului condiționat 

Menținerea aerului condiționat pornit poate cauza un consum mai ridicat cu 8, sau chiar 10 procente. Așadar, asigură-te că folosești aerul condiționat doar atunci când ai adevărată nevoie de el: pentru dezaburire sau încălzire rapidă.

Categorii

Contact

"*" câmp obligatoriu

This field is for validation purposes and should be left unchanged.